Razvoj strategij

Strateško načrtovanje je pomembno za nadaljevanje razvoja podjetja

slide1Strateško načrtovanje je skupek vseh aktivnosti v podjetju s katerimi želimo podjetje usmeriti k želeni viziji in ga uskladiti z njegovim poslanstvom.

Strateško načrtovanje se praviloma prične z določitvijo vizije in poslanstva podjetja. Poslanstvo podjetja nam pove kaj je bistvo oziroma namen poslovnih dejavnosti podjetja. Podjetje se pri opredelitvi poslanstva odloči v grobem katere potrebe bo zadovoljevalo. Z vizijo si podjetje največkrat začrta želeno pozicijo na trgu v oddaljeni prihodnosti. Poslanstvo in vizija sta pravzaprav osnovni strateški odločitvi, ki usmerjata zaposlene k zastavljenim ciljem. Pri njunem oblikovanju je potrebno upoštevati kompetence oziroma zmožnosti in konkurenčne prednosti podjetja.

Read more: Strateško načrtovanje je pomembno za nadaljevanje razvoja podjetja

Strateško pozicioniranje

strategy 200x133Strateško pozicioniranje je poskus ustvarjanja trajne konkurenčne prednosti. Podjetje to lahko doseže z izvajanjem različnih aktivnosti od konkurence ali izvajanje enakih aktivnosti na različen način. V obeh primerih je različnost tiso kar podjetje izkorišča za dosego konkurenčne prednosti na trgu.

Read more: Strateško pozicioniranje

Vrste strategij

šah modriStrategije običajno delimo po njihovih vrstah med celovite oziroma korporacijske, poslovne in funkcijske strategije. Korporacijske strategije določijo obseg in usmeritev in medsebojno sodelovanje posameznih poslovnih področij znotraj podjetja. Ukvarjajo se z določitvijo sinergij med poslovnimi področji ter njihovo prihodnjo rastjo. Na nek način dopolnjuje poslovne strategije posameznih poslovnih področij.

Read more: Vrste strategij

Kontakt

MAJAN - poslovno svetovanje
Primožičeva 34,
1231 Ljubljana-Črnuče
e-pošta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
tel.: +386 41 36  00 20

EU e-Privacy Directive

Ta spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in za analitične potrebe. Z uporabo naše spletne strani se strinjate, da namestimo piškotke v vaš brskalnik.

Zavrnili ste uporabo piškotkov. To odločitev lahko kadarkoli tudi spremenite.

Dovolili ste uporabo piškotkov. Odločitev lahko kadarkoli spremenite.

2024  MAJAN - poslovno svetovanje